Som konsulenter er vi avhengige av faglig tyngde. Den faglige kunnskapen vi besitter brukes primært for verdiskapning hos våre kunder. Det er dermed viktig at vi opprettholder et fokus på dyrking av egen faglig kompetanse.
Det kan være ganske overveldende og krevende å finne nye kilder til kunnskap og kompetanse, spesielt når du må se utenfor din egen organisasjon. Denne artikkelen er ment å gi deg en dytt og hjelpe deg med å finne gode kilder for å tilegne seg ny kunnskap, samt gi deg noen tips og triks for veien videre.
La læringen begynne!
Det er viktig å finne riktige kilder og format som passer for deg. En sentral del av å lykkes med kontinuerlig læring er at det ikke føles som en jobb i tillegg til alt annet, men en naturlig del av hverdagen din.
Jeg har samlet et lite knippe ulike kanaler jeg benytter meg av for å holde meg oppdatert, ønsker å dykke ned i materien eller tilegne meg basiskunnskap om temaer utenfor mitt valgte fagfelt.
Digitale kanaler
Youtube
Youtube er den digitale kanalen jeg benytter meg mest av når jeg skal dykke dypt ned i materien på en ny teknologi, ressurs eller løse generelle problemer med løsningen jeg sitter med.
Det finnes et hav av videoer innenfor samme område, så bruk litt tid på å finne de personene du lærer mest av. Det vil gjøre et senere søk mye raskere.
Her er to jeg liker veldig godt:
Microsoft Learn
Microsoft Learn er læringsplattformen til Microsoft. Her finner du alt fra dokumentasjon, etablerte læringsmoduler, sandbox-miljøer og sertifiseringer. Jeg bruker denne plattformen primært for å lese meg opp på dokumentasjon tilknyttet spesifikke ressurser i Azure, eller sertifiseringer.
Det er fint å merke seg at Microsoft arrangerer Microsoft Build hvert år, og i forbindelse med det kan du gjennom Microsoft Learn oppnå en gratis sertifiserings-voucher. For meg er det en veldig motiverende måte å lese til en sertifisering - man får to premier i en.
Jeg har nå begynt på følgende Microsoft Build challenges (med frist 20. juni):
Microsoft Build: DevOps Challenge
Microsoft Build: Power Platform Developer Challenge
Microsoft Build: Azure AI Challenge
Sosiale medier
Dersom du bruker LinkedIn eller Twitter på en god og effektiv måte kan du også gjennom disse plattformene fange opp nye trender, lanseringer av nye løsninger og få input fra nettverket ditt.
Jeg vil anbefale deg å følge de teknologiene du bruker i arbeidshverdagen din, selskapene som er relevante for deg og konferansesidene til de relevante konferansene for deg. På denne måten vil plattformene fange opp hvilke innlegg du ønsker og hjelpe deg med å fange opp nye trender, lanseringer osv.
Faggrupper, seminar og konferanser
MeetUp
Dersom du ikke allerede har en bruker på meetup.com, vil jeg virkelig anbefale deg å lage en bruker. Her finner du mange eventer og arrangementer som avholder av både teknisk og ikke-teknisk art.
Jeg er med både som deltaker og som del av styret til Microsoft Data Platform User Group (MDPUG) Norway. Dette er en brukergruppe som inviterer til sesjoner innen alt som har med dataplattform-fagområdet og litt ekstra.
BrainFood
BrainFood er et av de bedre frokostseminarene jeg har deltatt på. Det er NoA Ignite som arrangerer og inviterer til interessante innlegg og paneldebatter fra sine kunder. Dette er en av mine foretrukne måter å nettverke og få litt ny input på. I tillegg starter dagen bra med en skikkelig god frokost.
DAMA
Data Management Association er en forening som tilbyr webinar, faglitteratur, konferanser og mye mer. Jeg vil anbefale deg å sjekke internt i din bedrift om det er muligheter for å få et medlemskap og delta på seminarene de tilbyr.
Konferanser
Det er et av hav a konferanser tilgjengelig. Mange av disse konferansene har gratis inngang, så den eneste kosten er tiden du investerer i egen kompetanseheving.
Her er noen av de Norske konferansene jeg vil anbefale:
Make Data Smart
Power BI dagen
SHE Conference
Oda Inspirasjonsdagen
Det er også mulig å delta som speaker på flere av disse konferansene, spesielt de som er rettet mot fagområder. Dette er en superfin måte å bli enda mer komfortabel med egen kompetanse. Dersom du ikke har holdt innlegg tidligere vil jeg personlig anbefale New Stars Of Data. En online-konferanse kun for nye speakere, så alt er tilrettelagt for å lykkes.
Vær din egen driver
I QUARKS har jeg hatt muligheten til å drive min egen kompetanseheving og utvikling. Når det er sagt har det noen ganger vært utfordrende å vite hvor en skal begynne, hva som er verdt å lære seg, samt å etablere gode rutiner for egen læring. Hvis du har kjent eller kjenner på det samme som meg anbefaler jeg deg å ta en titt på de tre tipsene listet under:
1. Sett deg målbare mål
Alle sider det, men det ligger faktisk noe i det. Ta en titt på tipsene over og bestem deg for to ting du har lyst til å få til. Begynn med å sette av 5 minutter om dagen til målene dine. Det er viktig at måloppnåelse ikke føles som en ekstrajobb, men heller som en naturlig del av hverdagen.
2. La læringen defineres av det som opptar deg nå
Å lære noe du ser nytten av nå med det samme vil være en egen motivator for videre læring. Det er lett å følge andre råd om hvilke teknologier, programmeringsspråk og verktøy en bør fokusere på, men mitt tips er å heller vende nesen mot det du jobber med eller interesserer deg for.
3. Start i det små
Det er ikke mulig eller nødvendig å tenke at en skal lære seg alt på en gang. Begynn i det små og fokuser på de målbare målene dine fra punkt 1.
4. Bruk nettverket ditt
Det kan være en fordel å dra nytte av arenaer som du allerede bruker daglig for videre læring. LinkedIn og Twitter er en fin plass for å få små drypp av utvikling som skjer innen ditt fagfelt eller bransje.
I tillegg vil jeg oppfordre deg til å bruke nettverket ditt enda mer aktivt og nå ut til noen som kan det du ønsker å lære deg. Dette kan være personer du kjenner godt fra før, eller personer du ønsker å få bedre kontakt med. Vi mennesker liker å høre at andre ser opp til kunnskapen vi besitter eller våre prestasjoner, og deler derfor gjerne egne erfaringer. Det er altså, i mine øyne, en vinn-vinn situasjon for begge.
Læring skjer gradvis
Det er helt naturlig at vi ikke kan eller skal kunne alt hele tiden, og den følelsen er det viktig å bli kjent og komfortabel med. Det ligger mye integritet og verdi i å kunne si "Det skal jeg sjekke opp" eller "La meg sette deg i kontakt med riktig person" i de tilfellene du ikke kan svare ut en forespørsel rettet mot deg. Det er svært få som er eksperter på flere fagfelt samtidig og du gjør deg selv en tjeneste ved å tidlig begynne å bruke nettverket ditt og den kompetansen de besitter.
Og med det ønsker jeg deg god lykke til og god læring!
Ta kontakt med Emilie Rønning - emilie.ronning@quarks.no hvis du vil sparre mer om kontinuerlig læring og kompetanseheving!
댓글